Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie – Jak zrobić?

Chcesz przygotować pyszny i łatwy deser- brzoskwinie w syropie? Nic prostszego! Wystarczy kilka podstawowych składników i kilka minut czasu. Sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, jak smaczne i pożywne mogą być owoce w syropie.

Jakie składniki potrzebujesz?

Do przygotowania brzoskwiń w syropie nie potrzebujesz wiele składników. Są to przede wszystkim:

  • 5 średnich brzoskwiń,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • sok z jednej cytryny.

Jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz dodać też kilka skórek z cytryny lub kawałek cynamonu.

Jak przygotować brzoskwinie w syropie krok po kroku?

Przygotowanie brzoskwiń w syropie jest bardzo proste i składa się z kilku kroków. Oto one:

  1. Najpierw obierz brzoskwinie ze skórki, usuń pestki i pokrój w ósemki. Włóż do naczynia,
  2. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 3-5 minut),
  3. Zwiększ ogień i gotuj syrop jeszcze przez około 3-5 minut, aż zgęstnieje (nie za bardzo, ponieważ po wystygnięciu będzie jeszcze bardziej gęsty),
  4. Zdejmij syrop z ognia i ostudź,
  5. Wlej syrop na brzoskwinie i dokładnie wymieszaj,
  6. Zostaw na minimum 30 minut do wystygnięcia,
  7. Odstaw do lodówki i schładzaj lub podaj od razu z bitą śmietaną lub lodami.

Pamiętaj, że brzoskwinie w syropie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Tak przygotowane owoce świetnie smakują same, ale możesz je też dodać do jogurtu lub wykorzystać jako dodatek do ciast czy deserów.